uDoktora.pl

Zdrowie i choroby – dowiedz się wszystkiego

Produkty spożywcze, których należy unikać w przypadku nadciśnienia tętniczego

Nadciśnienie tętnicze jest znacznie poważniejszą patologią, niż może się wydawać na początku. Osoba taka może nie zdawać sobie z tego sprawy lub nie wykazywać żadnych objawów, a może cierpieć z powodu poważnych problemów zdrowotnych.

Wysokie ciśnienie krwi może spowodować poważne uszkodzenie nerek lub serca. Dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu.

Jakich produktów unikać w nadciśnieniu tętniczym? – 6 przykładów

Zwróć uwagę na te produkty, których należy unikać, jeśli Twoje ciśnienie krwi jest wyższe niż normalnie.

1. Czekolada

Jedną z potraw, których powinny unikać osoby z wysokim ciśnieniem krwi, jest czekolada. Zawiera znaczne ilości kofeiny, która nie jest korzystna dla ciśnienia krwi. Należy zauważyć, że im czystsza czekolada, tym mniej szkodliwa dla zdrowia. Czekolada o zawartości kakao 95% to nie to samo, co czekolada zawierająca niewielką ilość kakao i dużo cukru. Jeśli masz apetyt na słodycze, możesz zjeść jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie.

2. Napoje gazowane

Napoje gazowane są szkodliwe dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze ze względu na dużą ilość zawartego w nich sodu. Wykazano jednak, że gazowana woda mineralna jest bezpieczna dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

3. Alkohol

Alkohol sam w sobie jest szkodliwy dla zdrowia, a w przypadku nadciśnienia tętniczego konieczne jest unikanie picia napojów zawierających alkohol. Alkohol poważnie uszkadza układ sercowo-naczyniowy i powoduje zbyt wysoki wzrost ciśnienia krwi. Osoba, u której zdiagnozowano nadciśnienie tętnicze, nie powinna pić alkoholu.

4. Czerwone mięso

Czerwone mięso zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych, ale z drugiej strony jest bogate w tłuszcze nasycone, które mogą nasilać nadciśnienie. Nie zaleca się nadużywania tego rodzaju żywności i wybierania innych, które dostarczają białka i innych składników odżywczych, które nie podnoszą ciśnienia krwi, takich jak kurczak czy indyk.

5. Napoje bogate w cukier

Podobnie jak sól, cukier jest wrogiem publicznym numer jeden wysokiego ciśnienia krwi. Ilość cukru w niektórych napojach jest bardzo niebezpieczna dla osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem. Spożywanie cukru powoduje poważne zmiany w układzie krwionośnym organizmu, co prowadzi do znacznego wzrostu ciśnienia krwi.

6. Ziemniaki

Ziemniaki to kolejny niebezpieczny dla nadciśnienia pokarm. Nie zaleca się nadużywania tego rodzaju pożywienia, ponieważ w takim przypadku ciśnienie krwi wzrasta bardziej niż to konieczne, co wiąże się ze wszystkimi zagrożeniami. Jeśli ziemniaki są elementem diety, to należy je spożywać z umiarem. Niewskazane jest spożywanie ich w postaci smażonej ze względu na nadmiar zawartego w nich tłuszczu. Smażone ziemniaki odpadają również jeśli chcemy zadbać o zdrowie tarczycy.

Podsumowanie – co źle wpływa na ciśnienie krwi człowieka?

Zrównoważona i jak najzdrowsza dieta jest kluczem do utrzymania ciśnienia krwi w ryzach. Nadciśnienie tętnicze jest bardzo poważną chorobą, która może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Istnieją pewne produkty spożywcze, których należy unikać w przypadku zdiagnozowania nadciśnienia tętniczego. Alkohol, sól i cukier to główni wrogowie wysokiego ciśnienia krwi.